Bij zijn benoeming tot stadscomponist in januari 2025 zei componist en dirigent Hans Leenders dat het voor de hand lag dat hij iets met de Heiligdomsvaart zou gaan doen. Dat gebeurde ook. Van de (Maastrichtse) Stichting Andrée Bonhomme kreeg hij de uitnodiging een koorwerk te schrijven met als thema ‘Wees een bruggenbouwer’. Het werd het lied ‘Rainbow’, dat in de herfst op verschillende locaties zal worden uitgevoerd.

 

“Schrijf voor de Limburgse Koorschool een stuk met een lengte van ongeveer 5 minuten, met een toepasselijke tekst voor de Heiligdomsvaart. En het moet in de openlucht kunnen worden uitgevoerd.” Zo luidde de opdracht die stadscomponist Hans Leenders van de Stichting Andrée Bonhomme kreeg. Een fantastische opdracht, vindt Leenders, want ‘Wees een bruggenbouwer’ is een thema dat uitnodigend is en potentie heeft. “Welke teksten gebruikt zouden worden en of er begeleiding bij zou komen, dat mocht ik allemaal zelf beslissen. Wel was duidelijk dat de zangers dit stuk op straat, in de buitenlucht zouden moeten kunnen zingen.”

 

Andrée Bonhomme
Een van de redenen om juist Hans Leenders voor deze opdracht te vragen is dat er grote overeenkomsten zijn tussen zijn visie, en die van de in 1905 in Maastricht geboren componiste, pianiste en muziekdocent Andrée Bonhomme. “Nadat Andrée Bonhomme aan het muzieklyceum was afgestudeerd, werd zij lerares piano en theoretische vakken aan de muziekschool in Heerlen”, vult Ton Harmes, secretaris van de Stichting Andrée Bonhomme, aan. “Andrée Bonhomme was behalve een van de beste vrouwelijke componisten uit de eerste helft van de twintigste eeuw een bevlogen lerares. Nooit verloor ze een van de voor haar belangrijkste doelen uit het oog: de brug slaan naar de volgende generatie. Daar is ze al vroeg mee begonnen en de Stichting Andrée Bonhomme, die de aandacht voor haar werk levend wil houden, omarmt en deelt die missie.”

Volgende generatie
Ook Leenders heeft het overdragen van kennis en passie hoog in het vaandel. “Naarmate ik ouder word, voel ik steeds meer de behoefte om mijn ervaringen door te geven aan jongere mensen. Dit doe ik natuurlijk al als conservatoriumdocent, maar als componist ben ik hier steeds in toenemende mate van bewust”, zegt Hans Leenders. “Ook om die reden was ik bijzonder verguld met de opdracht van de Stichting Andrée Bonhomme.”

 

Letterlijk zonder drempels
De compositie ‘Rainbow’ zal worden uitgevoerd door ongeveer 70 leden van de Limburgse Koorschool. “Ik wilde het uiteraard  laagdrempelig houden, sterker nog: ik wilde helemaal geen drempels”, zegt Hans Leenders met een lach. “Er is een eenvoudige begeleiding met accordeon, dus geen ingewikkelde toestanden met versterking. Ook is het de bedoeling dat de kinderen op straat zullen zingen. Dus letterlijk zonder drempels.” Dat de geplande optredens van de 70 leden van de Limburgse Koorschool op de laatste dag van de Heiligdomsvaart – op maar liefst vier locaties in Maastricht − wegens de hitte zijn geannuleerd, deert Leenders niet. “Ik beschouw dat niet als een afgelasting, het is een verschuiving. Die optredens komen er natuurlijk.”

Lord Byron, het boek Genesis en een Nigeriaans gezegde
“De keuze van de teksten was voor mij dé manier om het thema te verwerken”, zegt Leenders. Alle door hem uitgekozen teksten gaan over menselijke relaties, en daarbij spelen hoop, liefde, wijsheid en geloof een rol. Voor vers 1 gebruikte hij een gedicht van de Engelse dichter Lord Byron (1788-1824), voor vers 2 een Nigeriaans spreekwoord en vers 3 komt uit het Bijbelboek Genesis. “Het zijn teksten die ook jonge mensen zullen aanspreken. Zie je de brug die al die werelddelen, culturen en tijdsperioden met elkaar verbindt al voor je?”, vraagt Hans Leenders met een lach.

 

Na aan het hart
“‘Rainbow’ ligt mij om nóg een reden na aan het hart. In de tijd dat ik dit stuk schreef, stierf Michael Georgiades, de vader van de vriendin van mijn oudste zoon. Ik heb werk aan hem opgedragen. Met twee zangeressen, Florence Chong en Ghislaine Mommer, heb ik een opname gemaakt en die naar zijn weduwe op Cyprus gestuurd. Alweer een brug.”

 

Nieuwsgierige componist
“Ik heb dit stuk voor kinderen met groot plezier geschreven. Het is zingbaar, met herkenbare melodie, niet kinderachtig. Ik hoop dat de leden van de Limburgse Koorschool ervan zullen genieten en het nog vaker zullen uitvoeren.” Waar hij zich het meest op verheugd? “Op de eerste uitvoering, want ik ben een nieuwsgierige componist.”

 

Tekst: Marianne Lubrecht
Foto’s Limburgse Koorschool: Tessa Steinmann