Op 14 september 2024 overleed na een kort ziekbed Toon Jenniskens. Voor velen was hij een bekend stadsfiguur. Als stadscultuurhistoricus, voormalig stadsarchivaris en schrijver van talloze historische teksten, zal zijn naam bij velen een belletje doen rinkelen. Vanaf het moment dat hij eind jaren zeventig naar Maastricht verhuisde werd hij actief in de organisatie van de Heiligdomsvaart, eerst nog als commissielid. Na de Heiligdomsvaart van 1983 werd Toon gevraagd om lid van de Stichting Het Graf van Sint Servaas te worden. Gelukkig voor ons zei hij volmondig ja. In oktober 1984 werd hij geïnstalleerd tijdens een dagtocht van het Graf naar de abdij van Averbode. In oktober aanstaande zou Toon dus zijn 40 jarig lidmaatschap bereiken. Het heeft niet zo mogen zijn.

 

In al die jaren was Toon in de organisatie actief. Vanzelfsprekend waren de meeste werkzaamheden gericht op de historische elementen: het schrijven van teksten in de brochures, het bijdragen aan tentoonstellingen, het adviseren van de commissies Cultuur en Ommegangen en dergelijke. Hij droeg bij aan de verdieping van de historische kennis bij vele leden van het Graf en van de diverse commissies en vrijwilligers. Hij hield lezingen en bedelpreken en was in de vele andere organisaties waar hij lid van was een ware ambassadeur voor de Heiligdomsvaart.

 

Binnen de Stichting, later Vereniging Het Graf was hij een zeer betrokken en gewaardeerd lid. Tijdens vergaderingen kon hij correcte verbeteringen aanbrengen in de verslaglegging, maar ook bij diverse agendapunten op basis van historische feiten humoristische anekdotes vertellen. Daarmee droeg hij in niet geringe mate bij aan de fijne sfeer die er altijd in het Graf heeft geheerst. Toon was gevoelig voor die goede sfeer en vond het belangrijk dat de Grafleden elkaar ook buiten vergaderingen leerden kennen. Hij stond mede aan de wieg van de commissie Pelgrimvaders die het jaarlijkse uitstapje voor Grafleden en partners organiseerde. Er is geen klooster in de Benelux of Euregio dat niet een keer door het Graf werd bezocht. Maar de aansluitende maaltijd en nazit was minstens zo belangrijk.

 

Toon heeft grote betekenis voor de moderne Heiligdomsvaarten gehad. Tot het laatst was hij een steun en toverlaat. We zijn blij dat hij met echtgenote Nicole nog aanwezig kon zijn bij de Aftrap van het Heiligdomsvaartjaar op 6 september. Daar heeft hij gezien dat velen de Heiligdomsvaart 2025 een warm hart toedragen. Dat deed hem zichtbaar goed.

 

We hebben met velen op 21 september in zijn vertrouwde Servaasbasiliek – waar hij ook lid was van de Schola – van hem afscheid genomen. Het Graf leverde een deel van de erewacht, en zijn Schola zong, naast onze Cappella. We hebben voor zijn zielenrust gebeden, en zullen dit ongetwijfeld ook tijdens de aankomende Heiligdomsvaart voortzetten. In grote dankbaarheid en met respect zeggen we: Toon, A Dieu !

 

Theo Bovens, voorzitter Vereniging Het Graf van Sint Servaas.

(voor een uitgebreid In Memoriam verwijs ik naar: RTV Maastricht - Toon Jenniskens: stadshistoricus in dienst van de eeuwigheid )

 

Beeld: Laurens Bouvrie