Zaterdagmiddag trekt er een Servaas-kinderstoet met toneel op locatie, dans en heel veel muziek door de binnenstad van Maastricht. Het is een vrolijke pelgrimstocht, vanuit Centre Céramique naar de Sint Servaas, met Väös voorop. Zij wil uitzoeken waarvoor de sleutel die ze ooit heeft gekregen toe dient. Iedereen mag meedoen. Het idee is van Miriam van der Put-Gordijn, de vormgeving is in handen van Theatergezelschap Hoge Fronten. Deze week had De Hoge Fronten een generale repetitie.


Brandende vraag
Väös, gespeeld door Kiki van Aubel, heeft één brandende vraag die haar als een pelgrim door de stad voert: waar dient de sleutel voor die zij (zomaar) van een onbekende vrouw heeft gekregen? Omdat ze geen idee heeft, vraagt én krijgt ze onderweg hulp van de leerlingen van verschillende scholen ( basisschool John F. Kennedy; Montessori Kindcentrum Maastricht, Kindcentrum De Geluksvogel). In haar zoektocht wordt Väös niet alleen geassisteerd door Theaterschool De Zuiderlingen maar ook door het Limburgs Jeugdkoor, Toekomstmuziek, Tuna Femenina, popgroep Mercijones, Bombrasstic brassband en Ziesjoem. Gedanst wordt er door myDance by Myrthe.


Vioolmuziek
“Ook heel bijzonder: de kinderen van de Geluksvogel hebben met de stichting Toekomstmuziek (een initiatief van André Rieu) en het Limburgs jeugdkoor een geluidsopname gemaakt van een viooluitvoering”, legt initiatiefnemer Miriam van der Put uit. “Die registratie is tijdens de kinderstoet te horen op de Ruiterij en in de Pandhof.”


De verrassingen, die zijn het leukst
“Ik verheug me nog het meest op de verrassingen die ons onderweg te wachten staan. Want het hoeft niet allemaal super strak uitgevoerd te worden. De interactie met de kinderen en met het publiek langs de route, is voor mij het belangrijkst. En met zo veel muziek, dans, en theater kunnen die verassingen ook niet uitblijven”, vertelt Miriam van der Put.

Elisabeth Strouven Fonds
“Het thema van deze editie van de Heiligdomsvaart – ‘Wees een Bruggenbouwer’ – biedt uitzonderlijk veel mogelijkheden”, zegt Miriam van der Put, “en daarom werd het idee de Servaas-kinderstoet enthousiast verwelkomd door de organisatie van de Heiligdomsvaart 2025. Met evenveel bevlogenheid is het opgepakt door het Elisabeth Strouven Fonds, dat ons een substantiële financiële ondersteuning heeft gegund. Het is niet te veel gezegd om het Elisabeth Strouven Fonds een bruggenbouwer pur sang te noemen.”

 

Twee burgemeesters
Op zaterdag (14 juni) wordt iedereen om 13.30 uur welkom geheten op de tentoonstelling ‘Atelier Heiligdomsvaart’ (3de verdieping Centre Céramique) door maar liefst twee burgemeesters: Wim Hillenaar en loco-kinderburgemeester Emma Benedictus. Na het verrichten van de openingshandeling gaat de stoet op pad. Jong en oud kan aansluiten, maar naar de langstrekkende tocht kijken, kan natuurlijk ook. De route is: Centre Céramique, Plein 1992, Watertorentje, De Ruiterij, Hoge Brug, Walmuur, Graanmarkt, Stokstraat, Morenstraat, Pleintje op de Thermen, Plankstraat, OLV plein, Bredestraat, Vrijthof, Vagevuur, Sint Servaasbasiliek via Bergportaal, Pandtuin. In de pandtuin is er tot 15.30 uur een feestje met een klein optreden van Ziesjoem. Natuurlijk zal het lied ‘De grameer van Sint Servaos’ niet ontbreken.
 

Generale repetitie
Die generale repetitie van Theatergezelschap Hoge Fronten. Die was eigenlijk niet meer nodig. Alles was zo goed als perfect. Hier en daar een dingetje dat even anders liep. Zoals dat bij een echte pelgrimstocht ook het geval is.
 

Tekst: Marianne Lubrecht

Foto’s: Miriam van der Put-Gordijn en Jean-Pierre Geusens