Gedurende de Heilgdomsvaartperiode wordt er op een drietal locaties een film vertoond, passend bij het thema van de Heiligdomsvaart ‘Doe goed en zie niet om’. Mis het niet en geniet van de bijzondere atmosfeer tijdens deze avonden!


Op het kerkplein van de Sint Petruskerk Sint Pieter-Beneden, Café Zaal Aajd Vroenhoven in Wolder en op het intieme De Ruiterij (nabij het Plein 1992 en het Crowne Plaza Hotel) worden in de open lucht films vertoond. Op deze pleinen, met de kerkgebouwen als achtergronddecor, de bomen en het groen, zal er een specifieke religieuze atmosfeer zijn, die het bekijken van de films tot een bijzondere gebeurtenis maakt.

Iedereen is van harte welkom om deze films (gratis) bij te wonen. Voor een aantal stoelen wordt gezorgd. Een eigen stoel meenemen is uiteraard ook toegestaan.

!! Ook bij slecht weer vindt het programma doorgang, zie hieronder voor de slecht-weer locaties.


Visages Villages.png

VISAGES VILLAGES - donderdag 24 mei, 22.00 uur, Wolder

Regisseuse Agnès Varda is een markant figuur in de Franse cinema. Samen met JR, een bekende fotograaf en graffitikunstenaar, vormt ze een uniek duo. Agnès is inmiddels in de tachtig, JR midden dertig.

In deze documentaire trekken ze als komisch duo door het Franse achterland en portretteren de mensen die ze ontmoeten: geitenhoeders, dokwerkers, fabrieksarbeiders worden door hen uitgenodigd om zich te laten fotograferen, waarna hun portretten metershoog op markante gebouwen worden gehangen.

Met hun creatieve aanpak, maar ook liefdevolle en oprechte interesse voor deze mensen, haalt het duo de vergeten bewoners van het Franse platteland even uit hun anonimiteit.

Een hartverwarmende ode aan medemenselijkheid.

De film kreeg op het filmfestival van Cannes de prijs voor beste documentaire en won de publieksprijs op het filmfestival van Toronto.


I, DANIEL BLAKE - donderdag 31 mei, 22.00 uur, Sint Pieter-Beneden

De 59-jarige Daniel Blake verdient als timmerman zijn brood.

Tot hij een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep op de staat moet doen. Hij probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem. Daarbij ontmoet hij de alleenstaande moeder Katie en haar twee kinderen.

Ze steunen elkaar en vinden samen hun waardigheid terug…

Zoals we gewend zijn van Loach neemt hij het op voor de gewone man die stand moet houden in het hedendaagse Engeland. Humor, warmte en wanhoop gaan hand in hand en maken van I, DANIEL BLAKE een oprechte, emotionele en uiterst innemende film.

Met I, DANIEL BLAKE won Ken Loach zijn tweede Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

Daniel Blake.png

The Dark Horse.png

THE DARK HORSE - vrijdag 1 juni, 22.00 uur, De Ruiterij

In eigen land wordt het Nieuw-Zeelandse drama The Dark Horse door critici beschouwd als een deel van de beste films van eigen bodem van de laatste Jaren.

Dit krachtige drama vertelt het waargebeurde en zeer bewogen levensverhaal van Genesis Potini, een in 2011 overleden Nieuw-Zeelander met een bipolaire stoornis.

In een samenleving waarin het voor veel jongeren moeilijk is de verleidingen van het verkeerde pad te weerstaan, probeert hij met schaken het leven van die jongeren weer op de rails te krijgen. Daarbij trotseert hij de moeilijkheden van zijn eigen aandoening en soms ook heel linke criminelen.

The Dark Horse drijft op het sterke acteren van Cliff Curtis, die eerder te zien was in Whale Rider (2002) en Once Were Warriors (1994). Ook de regie van de jonge filmmaker James Napier Robertson, die zelf het scenario schreef, maakt indruk.

Zijn film is vaak komisch, soms rauw maar bovenal intens aangrijpend.

The Darke Horse dreunt nog lang na!


Uitvoering door
Lumière Cinema Maastricht
Stichting Cultura Mosae

Kaartverkoop
De filmvoorstellingen op de genoemde locaties zijn vrij toegankelijk.

Speeldata, tijdstippen en locaties

Donderdag 24 mei - 22:00 uur
'Café Zaal Aajd Vroenhove', Tongerseweg 400

Donderdag 31 mei - 22:00 uur
Kerkplein Sint Petruskerk Sint Pieter-Beneden
Bij slecht weer: H. Petruskerk, Sint Pieter-Beneden

Vrijdag 1 juni - 22:00 uur
I.v.m. slecht weer: Centre Ceramique