In de prachtige Sint Lambertuskerk, zeer onlangs opengesteld voor publiek, wordt tijdens de Heiligdomsvaart 2018 een speciale ‘opera’ van Händel uitgevoerd: de Messiah, maar dan geënsceneerd.


Een indrukwekkend decor, volledig barokorkest, videoprojecties, topsolisten, een groot koor en alle ingrediënten die je in een theater verwacht staan garant voor een voorstelling die je niet snel zal vergeten. Geen statisch oratorium, maar een meeslepende muzikale vertelling van één van de grote verhalen van de mensheid: de geboorte, dood en verrijzenis van Christus. In deze versie van de Messiah stelt regisseur Van der Werf Maria centraal.

Waar bij andere versies de geboorte één van de hoogtepunten is, is dat deel juist tot een minimum beperkt. Door de ogen van zijn moeder Maria volgen we dit verhaal vol liefde, lijden en barmhartigheid tot we uiteindelijk bij de vraag komen hoeveel we zelf voor een ander over zouden hebben…

FCS_9630.jpg

Het stuk wordt van drie uur naar anderhalf uur teruggebracht. Omdat barmhartigheid het thema van de Heiligdomsvaart is, concentreert deze uitvoering zich op het voelbare verdriet van de moeder die haar zoon verliest en vervolgens acceptatie van haar verdriet vindt in zijn verrijzenis. Dichtbij de mensen. Niet te zwaar, maar een aansprekende beleving. “De Messiah moet meer potentie hebben dan alleen een avondje uit, met alle respect. Een stukje herkenbaarheid, “dat heb ik ook” en mensen daarbij steun geven door zingeving. Ja dat zou het moeten zijn. De Messiah gaat mensen een gevoel meegeven dat ze sterker staan in de chaos die ons alledaagse leven beheerst.”

Regie
De regie is in handen van Sybrand van der Werf, die een geheel eigen invulling aan de Messiah geeft, net zoals hij dat in 2011 deed met het spel ‘Licht’. “Bij Licht hebben we gekozen voor meer variatie. Niet meer alleen geënt op het leven van Servaas, maar uiteraard wel met een link naar het geloof.

De Messiah is na Licht een spannende nieuwe stap. Een oratorium van Händel theatraal vertalen zodat het een spektakel wordt”, zegt Van der Werf.

Klik op deze link voor een uitgebreid interview met Sybrand van der Werf.


Toptalent in uitvoering
Sybrand van der Werf – regisseur
Manon Meijs – dirigent
Patrick Vaessens – koordirigent
Sanne Puijk – vormgeving
Claudia Couwenbergh – sopraan
Falco van Loon – tenor
Pieter Hendriks – bas
Rob Meijers - counter-tenor
Lingua e Musica – koor, speciaal voor deze gelegenheid aangevuld met 20 extra zangers
ArkA – symfonieorkest, aangevuld met diverse professionele musici

Speeldata 2018
Donderdag 24 mei / 21:00 uur / avant-première
Vrijdag 25 mei / 20:00 uur / première
Zondag 27 mei / 20:00 uur
Dinsdag 29 mei / 20:00 uur
Woensdag 30 mei / 14:00 uur
Zaterdag 2 juni / 20:00 uur / dernière

Locatie
Sint LambertusKerk
Koningin Emmaplein 7
6217 KD Maastricht

Koop snel uw kaarten
Koop uw kaarten via www.theateraanhetvrijthof.nl
Fronttribune: € 20 / Zijtribune € 16