Muziek voor kerk en eredienst in de tijd van de barok. De bijdrage aan de feestelijkheden rond de Heiligdomsvaart is een reeks orgelconcerten op het historische Bignvignat-orgel.


De reeks wordt geopend door organist Remy Syrier (gepromoveerd op de Maastrichtse orgelmakers Joseph en Adam Binvignat). Hij is de 'peetvader' van het monumentale orgel en heeft zich er voor ingezet dat het orgel de oorspronkelijke klankkleuren weer terug kreeg. Dat laat zich dus uitstekend combineren met de klanken van barokvioliste Elin Eriksson. Remy en Elin brengen een afwisselend programma van muziek uit de barok, passend bij het thema Heiligdomsvaart.
Speeldata 2018
Zondag 6 mei / 16:00 uur

Locatie
Cellebroederskapel
Cellebroedersstraat 4
6211PK Maastricht

Kaarten aan de kassa
Reserveren mogelijk via corry.dekoster@cellebroederskapel.nl of 06-29036526
Entree: €10,00


Orgel CBK.jpg

Programma

Giovanni Paolo Cima (1570-1622) - Sonata secunda (viool en basso continuo)

Sebastian Durón (ca. 1700) - Gaitilla de mano izquierda (orgel solo)

Juan Cabanilles (1644-1712) - Corrente Italiana (orgel solo)

Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644-1704) - Rozenkranzsonate 'Die Sendung des heiligen Geistes (viool

en basso continuo)

Johann Pachelbel (1653-1706) - Zes fuga's over het Magnificat (orgel solo)

Johann Heinrich Schmelzer (ca.1720-1680) - Uit 'Sonatae Unarum Fidium' 1664: Sonata quarta (viool en
basso continuo)

Johann Sebastian Bach (1685-1750) - Sonate II in A
- Adagio
- Allegro assai
- Andante un poco
- Presto (viool en concerterend orgel)

Dietrich Buxtehude (1637-1707) - Preludium en fuga in g (orgel solo)


Uitvoering door

Remy Syrier - orgel
Remy Syrier studeerde aan het Maastrichts Conservatorium orgel bij Jean Wolfs en klavecimbel bij Anneke Uittenbosch en Ton Koopman. Vervolgens zette hij in Amsterdam zijn klavecimbel- en orgelstudie voort bij respectievelijk Gustav Leonhardt en Ton Koopman.
Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 2014 promoveerde op een dissertatie over de Maastrichtse orgelmakers Joseph (1755-1837) and Adam Binvignat (1789-1850).
Als orgel- en klavecimbelsolist concerteerde hij in geheel West-Europa. Hij maakte hij CD- en radio- en televisie-opnames van historische orgels in Nederland, België en Duitsland.
Als continuospeler vertolkt hij in het door hem geformeerde Ensemble Agimont muziek uit de baroktijd en speciaal ook onbekende, veelal onuitgegeven composities.
Remy Syrier doceerde het hoofdvak klavecimbel aan de conservatoria van Maastricht en Tilburg. Als orgeladviseur is hij namens de Katholieke Klokken- en Orgelraad betrokken bij talrijke restauraties van historische orgels.


Elin Eriksson - barokviool
De Zweedse barokvioliste Elin Eriksson studeerde moderne viool bij Jennifer Nuttal-Wolf in Malmö en bij Philipp Hirschhorn aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Vervolgens barokviool bij o.a. Alda Stuurop en Andrew Manze. Zij speelt mee in vele verschillende barokensembles zoals La Stravaganza Köln, Musica Fiata, Anima Eterna, Concerto Köln, en B-Rock en is concertmeester bij barokorkest Florilegium Musicum(NL) en ensemble Ad Mosam.

Zij is een veel gevraagd kamermuziekspeler en concerteert in heel Europa bij vooraanstaande Festivals voor oude muziek, en is te horen op meerdere Cd's.