Een wandeling langs de voormalige veelal verdwenen hospices voor pelgrims naar Maastricht sedert de middeleeuwen. De wandeling start bij het Sint Gilleshospitaal aan de Hoogbrugstraat.

Het pittoreske rood gesausde gebouw was ooit een middeleeuws gasthuis, bestemd voor de opvang van zieke pelgrims die het graf van Sint Servatius bezochten.

hospices.jpg

Uitvoering door
Jac van de Boogard is historicus en publicist. Hij was werkzaam als wetenschappelijk medewerker bij het SHCL (Maastricht), als regisseur van de Culturele Biografie van Maastricht (Zicht op Maastricht). Hij publiceerde over tal van onderwerpen uit de Limburgse, Maastrichtse en Italiaanse kunst- en cultuur­geschiedenis.

Startlocatie
Deze wandeling start in de Hoogbrugstraat voor het pand Hoogbrugstraat (Sint Gilleshospitaal) in de Maastrichtse volksmond ook wel ut Kevintsje (het conventje, het kloostertje) genoemd, het enige nog bestaande hospice uit de middeleeuwen.

Route
Hoogbrugstraat - Rechtstraat - Sint Servaasbrug - Vrijthof - Kapoenstraat - Abtstraat.

Kaarten
Aan de wandeling kan gratis worden deel genomen onder overlegging van een deelnamebewijs, dat is af te halen aan de balie van het secretariaat van de Heiligdomsvaart aan het Keizer Karelplein 8c.